vrijdag 18 september 2009

Ons bruggeske aan Sas 4

St Job in beeld
Aanklikken voor grotere beelden 

Maak tijd om te vrijen...

U hebt een goede relatie, u bent verliefd, alles gaat prima. Alles, behalve dat u al een poosje niet meer gevrijd hebt! U schaamt zich er een beetje voor, want u hebt de indruk dat iedereen alleen maar aan seks denkt en bij u loopt het fout!


Vrijt u niet zo vaak meer?

Maak u vooral geen zorgen! Anders dan de beelden uit de reclamewereld of de films suggereren is het eksuele leven van de Belgen geen eeuwigdurende zevende hemel! Het grootste probleem is dat onze leefwijze zo uitputtend is. De dagelijkse extra uren in de trein of in de auto, de lange werkdagen, administratieve beslommeringen en zorgen… Zelfs de meest passionele minnaars kunnen op de duur veranderen in beren die alleen nog maar zin hebben om te overwinteren…

Vrijen is een prioriteit

Het tweede probleem is dat uw seksuele leven alleen u aangaat. Niemand zal u zeggen: ' Je zou wat meer tijd moeten maken om te vrijen… ' Wie zou zich dat trouwens laten zeggen? Neem uw leven dus in eigen handen, neem zelf het initiatief! Laat de belangrijke zaken voor de bijkomstige dingen gaan. En wat is er in het leven belangrijker dan de liefde? Niet zo heel veel, om eerlijk te zijn.

Begin dus met het idee te aanvaarden dat seksualiteit belangrijk is. En aangezien het belangrijk is, is het maar logisch dat u er tijd voor vrijmaakt. U moet liefde gewoon integreren in uw tijdsbesteding.

Vaker vrijen... Hoe eraan te beginnen?

Verander uw kijk op de dingen. Denk niet meer: "We zullen vrijen als we er zin in hebben, of als we tijd hebben…" Het is zoals met goesting, ze komt al etend, ook het verlangen komt terwijl u vrijt! Vat de koe bij de horens. Organiseer u praktisch en doe het gewoon! U zult zo meteen ook uw libido 'warm' houden en weer plezier vinden in seks: het plezier van het verwachten, het plezier van de andere te missen en van er met ongeduld en begeerte naar te verlangen. Denk eens terug aan de tijd toen jullie elkaar leerden kennen, aan de opwinding die u voelde toen u naar die intieme momenten uitkeek. Die opwinding effent de weg voor een verrukkelijk liefdesspel.

Spreek dus onder elkaar af wanneer u zult vrijen, neem er desnoods de agenda bij. En profiteer er vooral van om vooraf te fantaseren over wat u samen zou kunnen doen. Het wachten en het fantaseren zijn de twee dingen die het genot voeden…
Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe

Een op de tien gezinnen in knoei door schulden

Een op de twee gezinnen heeft schulden en één vijfde daarvan raakt daardoor in de knoei. Bovendien hebben gezinnen met kinderen viermaal zoveel kans om arm te worden door schulden dan gezinnen zonder kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen (UA), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten.


Van degenen die schulden hebben, heeft 28 procent enkel een hypotheeklening, 13 procent enkel consumentenkrediet en 11,5 procent zowel een hypotheeklening als consumentenkrediet. Een kwart van de bevolking heeft dus producten gekocht op afbetaling. De belangrijkste bevinding is dat de helft van de gezinnen (53 procent) schulden heeft en dat amper één vijfde daarvan, dus één tiende van de totale bevolking, in de knoei raakt door schulden. Schulden zijn problematisch als de afbetalingen gezinnen onder de armoedegrens brengen of "nog dieper" onder de armoedegrens brengen. Vijf procent van de bevolking valt onder die categorie. De helft ervan (2,5 procent) wordt arm door die afbetalingen, de andere helft (2,5 procent) was al arm maar wordt nog armer door die afbetalingen. (SER) bron: Belga

donderdag 17 september 2009

TIP vd vrouw : Save the boobs. bekijk het filmpje.

http://www.garagetv.be/video-galerij/stefke1985/Save_The_Boobs.aspx

Kans te worden geflitst verdubbelt

Over vijf jaar moet het aantal verkeersdoden per jaar gedaald zijn tot onder de vijfhonderd. Om dit te realiseren gaat de politie nog meer en strenger controleren. Zo plannen ze minstens 40 miljoen bemande snelheidscontroles per jaar. Dat verdubbelt de kans dat u wordt geflitst, berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.


De Vaste Commissie voor de Lokale Politie heeft een aantal richtlijnen op papier gezet. Het aantal bemande snelheidscontroles wordt vastgelegd op minimum 40 miljoen. Het grootste aantal controles zal op snelwegen gebeuren. De lokale politie moet minstens 15 miljoen auto's controleren op gemeentewegen. Twee chauffeurs op de tien zouden eens per jaar een alcoholtest moeten ondergaan. Daarvoor streeft de politie naar 400.000 tot maximum 960.000 controles. Iedere agent die belast is met verkeersopdrachten zou minstens 575 automobilisten per jaar moeten controleren op het dragen van de gordel. Gemiddeld moet dat 115 onmiddellijke inningen van 50 euro per agent op leveren. (DWM) bron: Belga

TIP vd vrouw : Dit zien mannen als ze jou naakt zien

Vrouwen zijn zich erg bewust van de vrouwen waar mannen naar kijken. Grote borsten, strakke buik, zwoele lippen, lange benen... ze beseffen dat ze niet kunnen tippen aan het gecreëerde ideaalbeeld, en voelen zich onzeker over hun lichaam. Hun 'lovehandles', hun minder dan perfecte buik, hun niet perfect rechtopstaande borsten... Maar wat vrouwen niet beseffen: mannen hebben het vaak niet eens door.


Want wat blijkt? Mannen zijn wat je 'visuele optimisten' zou kunnen noemen: ze hebben alleen oog voor hun favoriete onderdelen en kijken naast de minder dan perfecte delen. Die cellulitis op je dijen en billen, dat lijntje naast je ogen, dat vetrolletje naast je oksel, dat zwembandje, je minder dan perfecte borsten?

Die ziet hij niet: hij kijkt naar je borsten, punt. Of je kont, punt. Of je benen, punt. Die imperfecties waar jij over strest, zijn van geen tel voor hem. Dus relax! Laat hem genieten van jouw lichaam, en wie weet ga je er ook zelf meer van genieten. (edp)

Russische inbrekers maken gebruik van Google Maps


De Russische politie heeft twee mannen opgepakt die verantwoordelijk zijn voor een reeks inbraken in een chique wijk in Moskou. Op zich niet zo opmerkelijk ware het niet dat de inbrekers hun doelwitten uitkozen aan de hand van satellietbeelden van Google, zo meldt de krant Kommersant.


De bendeleden bestudeerden via Google Maps nauwkeurig de beelden van straten en hotels. In de nacht van 21 op 22 mei drongen drie dieven, uitgerust met nachtkijkers, het huis van een hoge functionaris van de Russische Federatieraad (het hogerhuis van het Russische parlement) binnen. Ze braken een brandkast open en gingen ervandoor met juwelen, horloges en 5.000 dollar. Vijf dagen later konden twee van de drie daders worden opgepakt. Ze gaven tientallen diefstallen toe. Ook de officiële woning van de Russische president Dmitri Medvedev ligt in de door de bende geviseerde buurt. (SVR) bron: Belga

woensdag 16 september 2009

Erectiele disfunctie: welke zijn de risicofactoren?

Voor een man zijn erectiestoornissen uiterst verontrustend. Dikwijls lijkt het alsof die problemen zich plots, zonder reden, voordoen. Nochtans is niets minder waar. Er bestaan inderdaad heel wat factoren die het risico op erectieproblemen verhogen. Deze problemen zijn dus te vermijden, als men tenminste de moeite doet om alle risicofactoren uit de weg te gaan.


We bieden u hier een overzicht van die risicofactoren.

Wat beschadigt de bloedvaten die nodig zijn voor een erectie?

Alcohol, indien de dagelijkse consumptie drie glazen overschrijdt.  Tabak verhoogt het risico op een hartinfarct, alsook het risico op een cerebrovasculair accident. En bovendien veroorzaakt elke sigaret een samentrekking van de bloedvaten. Wanneer een man stopt met roken, merkt hij al na enkele dagen dat zijn erecties, ook zijn ochtenderecties, de kracht terugkrijgen die ze verloren hadden…

Het tekort aan fysieke activiteit zorgt ervoor dat de bloedvaten uiteindelijk beginnen te 'roesten'. Door fysiek actief te zijn, doet men het hart werken zodat alle cellen van het lichaam goed van zuurstof voorzien worden. Dit is van groot belang om een goede erectie zo lang mogelijk te kunnen behouden.

Bij diabetici worden erecties door verschillende mechanismen aangetast. Bij hen is de afzetting van atheroomplaten op de binnenwand van de bloedvaten frequenter, met een vernauwing van die bloedvaten tot gevolg. De zenuwen, ook de erectiezenuwen, worden door diabetes eveneens aangetast. In geval van erectiele problemen, moet een diabeticus zeker een arts raadplegen, een kwestie van zo goed mogelijk te voorkomen en eventueel te behandelen.

Overgewicht: het gevolg van een onevenwichtige stofwisseling die de binnenkant van de bloedvaten aantast. Overgewicht verhoogt dus het risico op beschadiging van de bloedvaten.
Een te hoog cholesterolgehalte is de ergste risicofactor voor de bloedvaten, met inbegrip van de erectiele bloedvaten.
Niet behandelde verhoogde bloeddruk is een permanente bedreiging voor het bloedvatenstelsel. De bloedvaten moeten inderdaad een overdreven druk verdragen die schadelijke gevolgen kan hebben.
Een man die al het slachtoffer geweest is van een cardiovasculaire ziekte (hartinfarct, cerebrovasculair accident…) heeft sowieso een verhoogd risico op erectiele disfunctie.

De prostaat en de erectiele disfunctie

Wanneer er problemen zijn met de prostaat, is de erectiele functie dikwijls aangetast.
Goedaardig probleem met de prostaat: men weet tegenwoordig dat een vergrote prostaat (goedaardige hypertrofie van de prostaat) kan leiden tot erectiestoornissen.
Prostaatkanker: dit is natuurlijk veel ernstiger en de erectiele functie is dikwijls aangetast, hetzij door de ziekte zelf, hetzij door de chirurgische ingreep of zelfs door de gevolgen van de behandelingen. Er bestaan nochtans aangepaste oplossingen om een bevredigend seksleven te kunnen aanhouden. Spreek er uw arts over aan.

Psychisme en seksualiteit

De kennis van de seksualiteit speelt een belangrijke rol in het seksleven en voor alles wat te maken heeft met erecties. Een ongeruste man, die verschrikkelijk panikeert bij de minste veranderingen, veroorzaakt zelf erectieproblemen, die zich anders niet voorgedaan hadden.
Seksuele voldoening leidt tot een positieve ingesteldheid die gunstig is voor een bevredigende seksualiteit, ook al is de erectie af en toe minder perfect.
Een depressie is rampzalig voor de seksualiteit. Ze vermindert gewoonlijk de seksuele begeerte, die een grote invloed heeft op de erectie. Ze leidt tot een negatieve ingesteldheid ("het zal me niet lukken") en bovendien hebben antidepressiva meestal een negatieve impact op de erectie.
Erectieproblemen gehad hebben is vreemd genoeg een goede zaak! Een man die weet dat het kan gebeuren en dat het zich kan oplossen, zal niet meer panikeren omdat hij weet dat het probleem van voorbijgaande aard is. Wat belangrijk is, is niet dat men erectieproblemen gehad heeft, maar dat men erin geslaagd is ze te boven te komen. Wie echter nooit eerder erectiestoornissen gekend heeft, zou wel eens kunnen denken dat zijn seksleven ten einde is. Deze situatie kan leiden tot een verschrikkelijke angst die op zijn beurt de aanleiding kan zijn van andere stoornissen. Een vicieuze cirkel dus!

Geneesmiddelen

Heel wat geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben die schadelijk zijn voor de erectie. Wanneer een man een behandeling volgt en erectieproblemen heeft, doet hij er goed aan zijn arts hierover aan te spreken. De arts kan dan eventueel een andere behandeling voorschrijven die minder nadelig is voor het seksleven. De arts kan ook maatregelen nemen om de last te beperken, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een behandeling op korte termijn, of hij kan geneesmiddelen voorschrijven die leiden tot de terugkeer van een bevredigende erectie.
Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe

Geld maakt mannen gelukkiger dan seks

Geld maakt mannen gelukkiger dan seks. Toch heeft de economische crisis weinig invloed op de Nederlandse man. Dat blijkt uit een enquête gepresenteerd door nu.nl.

Mannen met een partner geven zichzelf een 8 op 10 op de gelukschaal. Singles geven zich 'maar' een 7 op 10. Voor veel mannen is hun geliefde het belangrijkste op de wereld, maar toch is het niet het enige of het belangrijkste dat hen gelukkig maakt.

Zo blijkt vrijheid ook bij te dragen tot het geluksgevoel van mannen, net als een financiële meevaller. De helft van de mannen geeft toe niet zonder geld te kunnen, en gelukkig te worden door een financiële meevaller dan door seks. ( Bron : Miekemous )

TIP vd vrouw: Innovatieve beha " Two Some"


Heb jij problemen om de juiste bh te vinden? Voor vrouwen die geen standaard cupmaat hebben, bijvoorbeeld bij verschillende borstgrootte of wanneer de maat tussen twee standaard maten inzit, is het vaak lastig om een goede passende bh te vinden. Maar ook tijdens zwangerschappen kan de borstmaat erg veranderen. Maar vanaf deze week is dit geen probleem meer want er is bij Hunkemöller een speciale bh te verkrijgen, de ‘Two Some”.


De bh is ontworpen door Patricia Vernooij, die hiermee afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven in Nederland. De cups van de bh bestaan uit 2 delen die over elkaar heen kunnen schuiven, waardoor de cups zich aan de grootte van de borsten aanpassen. De twee schouderbandjes van deze bh kunnen onafhankelijk van elkaar worden versteld waardoor de cup, die uit twee delen bestaat, kan worden aangepast aan de grote van de borst. Hoe voller de borsten des te verder de twee cupdelen uit elkaar staan. Door middel van deze methode past de bh altijd.

De bh is niet alleen zeer functioneel maar biedt ook veel stylingopties. De twee delen van de cups kunnen uit verschillende materialen en kleuren bestaan, ook de twee schouderbandjes bieden veel mogelijkheden qua trends en mode.
De Two Some te verkrijgen in cupmaten B t/m D bij Hunkemöller. (Prijs: €27,99)
bron: Fashionata.be

Een beter milieu begint in de keuken

Restafval composteren is al een grote stap in de goede richting om het milieu niet verder te belasten, maar bijvoorbeeld stadsbewoners beschikken niet altijd over een aangepaste composthoop. De Terraviva Domestic Composter komt tegemoet aan die behoefte. Je plaats dit mooie gadget in je keuken, waarna je het vult met organisch materiaal. Steek de stekker een twintigtal minuten per dag in het stopcontact en hij verwerkt al het voedsel tot nuttige compost. Per keer kan je zo 7 kilogram compost maken. Ontwerper Ravel Casela is momenteel druk op zoek naar een geïnteresseerd bedrijf dat de Terraviva wilt commercialiseren, het is dus (spijtig genoeg) nog niet te koop.
Gevonden op www.coolgadgetconcept.com.

dinsdag 15 september 2009

Vrouwen willen gewekt worden voor seks

Ruim 36% van de vrouwen wordt graag gewekt voor een robbertje seks. Slechts 15% zegt ten alle tijden haar slaap te willen behouden. Dat blijkt uit een onderzoek van maandblad 100% NL bij 500 vrouwen.

Een kwart van de ondervraagden wil wel gewekt worden voor het optreden van een leuke artiest. 36% zegt het wel te zien zitten om wakker gemaakt te worden voor een partijtje seks. 20% wil wakker gemaakt worden om op vakantie te vertrekken. Opvallende uitkomst: slechts 2% wil gewekt worden voor een ontbijt op bed.

Hier leest u info over onze deelgemeente St Job

http://blog.seniorennet.be/heerlijkbrecht/

Spaar uw rug bij uw dagelijkse bezigheden!

We hebben onze rug nodig bij alles wat we doen. Het is dus belangrijk dat we bij onze dagelijkse klussen een goede houding aannemen om te voorkomen dat we onze rug belasten of bezeren en dus rugpijn krijgen. Hieronder vindt u tips voor een goede houding en ook enkele stretchoefeningen die uw rug kunnen ontlasten...

Goed gaan zitten is een kunst

Ga met uw zitvlak altijd tegen de rug van uw stoel zitten.
Verdeel uw gewicht over uw benen. Kruis uw benen niet. Trek uw schouders naar achteren
Hou uw hoofd recht, maar kantel het niet te veel naar voren. Mijd zetels waarin u te diep wegzakt.
U kunt bij het zitten deze stretchoefening doen om uw rug te ontlasten: recht uw rug, maak u groter, rek uw wervelkolom zoveel mogelijk uit in de hoogte. Hou deze houding ongeveer 6 seconden aan en ontspan langzaam in 3 tot 4 seconden.

Ontzie uw rug als u lang moet staan

Hou u goed recht. Ontspan uw schouders. Verdeel uw lichaamsgewicht over uw beide benen.
Laat uw lichaamsgewicht regelmatig enkele seconden op één been rusten en daarna op het andere.
Trek om de 5 minuten uw buik een tiental seconden in en span intussen uw dijen op. Let erop dat u uw bekken niet kantelt. Zo ontlast u uw onderrug als u lang recht moet staan: kantel uw bekken 3 tot 4 keer heel langzaam naar achteren en adem intussen rustig uit door de mond.

Trappen beklimmen

Hou uw rug zo recht mogelijk. Buig uw bovenlijf niet naar voren terwijl u stapt.
Hou een regelmatig, langzaam tempo aan. Neem de treden niet per 2. En wissel niet voortdurend af tussen snel stappen en traag.
Een stretchoefeing voor als het klimmen lastig wordt. Blijf staan op een trede, één hiel in het luchtledige, hou deze houding 5-6 seconden aan en wissel dan af met de andere voet. Door deze oefening worden uw kuiten gerekt waardoor u geen krampen of spierpijn krijgt en daarna weer verder kunt.

Stofzuigen

Zorg voor een goed evenwicht. Verplaats uw gewicht afwisselend naar het voorste been en achterste been en buig lichtjes door het voorste been. Hou uw rug gestrekt.
Hou het toestel met beide handen vast. Til het toestel niet op. Mijd bruuske verplaatsingen en draaiende bewegingen. Zo ontlast u uw rug tijdens of na het stofzuigen: buig lichtjes door uw knieën, rond de onderrug en maak met uw schouders langzame draaiende bewegingen naar achteren. Doe deze oefening ongeveer één minuut.

Rugvriendelijk strijken

Hou uw rug zo recht mogelijk en kantel uw bekken lichtjes naar voren.
Dat lukt maar als uw strijkplank op de juiste hoogte staat!
Strijk indien mogelijk al zittend, maar let er ook dan op dat u uw rug recht houdt.
Verdeel uw lichaamsgewicht over uw beide benen. Probeer uw gewicht niet van het ene op het andere been te verplaatsen. Ontspan uw nek en schouders.
Zo kunt u uw rug ontspannen: buig door uw knieën, de benen lichtjes gespreid, kantel het bekken naar voren, breng uw bovenlijf ontspannen naar voren, hou uw hoofd omlaag en rond de rug. Maak nu met uw hoofd langzaam draaiende bewegingen, eerst naar links en dan naar rechts. Kom dan langzaam met geronde rug weer omhoog.

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Het slaapapneusyndroom kan autorijden gevaarlijk maken

Onopvallend kan het slaapapneusyndroom reeds jaren aanwezig zijn alvorens gediagnosticeerd te worden. Deze respiratoire aandoening van de slaap kan nochtans ernstige gevolgen hebben: ze verhoogt het risico op cardiovasculaire en cerebrovasculaire accidenten, alsook op diabetes. En door te leiden tot slaperigheid, veroorzaakt ze ook sommige verkeersongevallen...

En als het nu eens het slaapapneusyndroom was?

's Nachts snurken en overdag indommelen kunnen tekenen zijn van een slaapapneusyndroom (SAS). Naar verluidt zou 5 tot 7% van de bevolking daarmee geconfronteerd worden. Toch is het slaapapneusyndroom bij heel wat slachtoffers niet gediagnosticeerd en zijn die mensen zich dus niet bewust van de mogelijke gevolgen en risico's die zijzelf lopen. Natuurlijk verhoogt het slaapapneusyndroom het risico op sommige ziekten en cardiovasculaire accidenten, maar eveneens op vermoeidheid en slaperigheid overdag. Het gevolg is een verhoogd risico op ongevallen tijdens dagelijkse activiteiten, onder meer werk- en verkeersongevallen.

Wat is eigenlijk het slaapapneusyndroom?

Het slaapapneusyndroom wordt gekenmerkt door talrijke korte ademhalingsstilstanden tijdens de slaap. Na elke onderbreking herneemt de ademhaling vrij luidruchtig, wat de oorzaak is van het snurken. Per nacht kunnen er 30 tot 500 onderbrekingen voorkomen, die van enkele seconden tot zelfs iets meer dan één minuut kunnen duren. De oorzaak is een verslapping van de spieren van de tong en het zachte verhemelte, wat leidt tot een obstructie van de bovenste luchtwegen.

Lijdt u aan het slaapapneusyndroom?

Riskeert u een ongeval veroorzaakt door overmatige slaperigheid? Doe deze test alvorens achter uw stuur plaats te nemen!
Dankzij deze onlangs op e-gezondheid gepubliceerde test (de Epworth-slaperigheidsschaal), zult u weten hoe het gesteld is met uw risico op indommelen achter het stuur. In geval van slaperigheid overdag, raden we u aan om uw arts te raadplegen voordat u achter het stuur plaatsneemt. En laat, indien nodig, maar iemand anders uw wagen besturen.

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

10 gouden regels om goed te slapen

Alle specialisten zijn het erover eens: wie goed wil slapen, moet van slapen een prioriteit maken. U zult er de vruchten van plukken! Het beste ogenblik om opnieuw te leren luisteren naar uzelf en om beter te slapen, is de vakantie: minder stress, minder druk en meer tijd. Waarom zou u er niet meteen aan beginnen? U vindt hieronder de 10 gouden regels die u moet volgen om beter te slapen en dus ook om uw goede conditie terug te vinden.


Tien nuttige tips voor wie goed wil slapen

- Leer uw slaapbehoeften kennen. Aarzel niet om op te schrijven wanneer u gaat slapen en wanneer u wakker wordt. De vakantieperiode is ideaal om vast te stellen of u een ochtend- of een avondmens bent, een grote of een kleine slaper. Maak van de gelegenheid gebruik om ook de slaapbehoeften van uw partner en uw kinderen na te gaan. Deze informatie is belangrijk om beter rekening te kunnen houden met uw slaapritme en om een ruimte te voorzien die geschikt is om te slapen.
- Ga zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen en, nog belangrijker, sta op hetzelfde uur op.
- Probeer, om uw conditie te verbeteren, het ontwaken gepaard te laten gaan met sommige rituelen: douche, ontbijt, licht…
- Wees aandachtig voor de symptomen van slaap en hou er rekening mee. Gapen, zware oogleden, zich uitrekken, prikkende ogen… zijn allemaal aanwijzingen dat uw lichaam vermoeid is en dat het tijd is om te gaan rusten. Bied geen weerstand en ga slapen zonder tijd te verliezen.
- Vermijd 's avonds opwekkende middelen, zoals koffie, thee, tabak, vitamine C, cafeïnehoudende dranken, enz.
- Eet 's avonds geen copieuze maaltijden en vermijd alcohol. Alcohol vergemakkelijkt misschien het inslapen, maar verstoort daarna de slaapstructuur.
- 's Avonds kunt u sport- en andere stimulerende activiteiten best vermijden. Het uur voordat u gaat slapen, besteedt u best aan rustige en ontspannende activiteiten.
- Een kruidendrankje, een kop lauwe melk, lezen, bidden, ontspanning… zijn heilzame rituelen die het inslapen vergemakkelijken. Door ze dagelijks te herhalen, kunt u de tijd die u nodig hebt om in slaap te vallen aanzienlijk inkorten.
- Richt een rustgevende ruimte in die geschikt is om te slapen: een stille en goed verluchte ruimte, een temperatuur tussen 18 en 20 °C, zacht licht…
- Uw bed dient voor intimiteit en om te slapen: geen televisie dus, geen computer en geen intellectuele activiteiten!

Slapen en televisie: goed om te weten

Velen hebben een televisietoestel in hun slaapkamer. Sommigen erkennen dat klank en beeld hen wakker houden, terwijl voor anderen de televisie hetzelfde effect heeft als een slaapmiddel.

Voor diegenen die voor de televisie in slaap vallen, de volgende tip: programmeer het toestel zodat het zichzelf na een tijdje automatisch uitschakelt. Doet u dat niet, dan zult u na een tijdje wellicht door een verandering van geluid gewekt worden. Dikwijls is het de eindgeneriek die u wakker maakt en die dus uw slaap onderbreekt.

Als u de neiging hebt om in de zetel van de living voor de televisie in slaap te vallen, dan kunt u zich vooraf op de nacht voorbereiden: doe uw pyjama aan, poets uw tanden en sluit ramen en deuren voordat u in de zetel gaat liggen. Als u dan enkele uren later wakker wordt, moet u zich alleen nog naar uw bed begeven. In het andere geval, zullen de voorbereidingen om te gaan slapen u helemaal wakker maken.

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Praktische gids "Bien dormir, mieux vivre" (Goed slapen, beter leven), Frans nationaal instituut voor gezondheidspreventie en -opvoeding (Inpes), www.inpes.sante.fr, juni 2009.

Hebt u het moeilijk meteen na de vakantie?

Geen zin, geen fut, een vermoeid gevoel... En als het nu eens het post-holiday-syndroom was? Verlies er de moed niet bij! Deze lichte vorm van zwaarmoedigheid die ongeveer 35% van de jongvolwassenen treft bij hun terugkeer uit vakantie, is slechts van voorbijgaande aard. We bieden u een aantal tips om het post-holiday-syndroom te verdringen.


Deprimerende terugkeer uit vakantie

U hebt zich de hele zomer prima gevoeld en nu voelt u zich bij het einde van de vakantie gedeprimeerd. Dit is goed te begrijpen: u hebt maandenlang naar de vakantie uitgekeken, u hebt zich fysiek, psychologisch en financieel voorbereid… en u hebt amper de tijd gehad om uw bagage neer te zetten en de vakantie is al voorbij. Nog erger is de reactie achteraf! Volgens een studie uitgevoerd door Spaanse onderzoekers, zou 35% van de werknemers tussen 25 en 40 jaar geconfronteerd worden met het post-holiday-syndroom, een algemeen gevoel van ongemak dat veroorzaakt wordt door de terugkeer naar het werk.

Fysieke en psychologische symptomen

Meestal uit de zwaarmoedigheid zich in fysieke symptomen zoals vermoeidheid, een gebrek aan eetlust, moeilijkheden om zich te concentreren, slaperigheid, slapeloosheid, een abnormaal hoog hartritme of spierpijn van diverse aard. Op psychologisch vlak, kan de teruggekeerde vakantieganger prikkelbaar, angstig of droevig zijn. Een leeg gevoel en een houding van "het kan me niet meer schelen" zijn fenomenen die eveneens voorkomen, maar gelukkig zijn ze van voorbijgaande aard en beperken ze zich tot de periode na de vakantie.

Vergemakkelijk de overgang tussen vakantie en werk

Als u niet wilt toegeven aan de wanhoop die sommigen overvalt aan het einde van de vakantie, moet u proberen de terugkeer naar de realiteit beter te organiseren. Plan bijvoorbeeld uw terugkeer naar huis enkele dagen voordat u opnieuw aan het werk moet. Op die manier krijgt u de kans om u opnieuw aan te passen en u kunt gewoon genieten van thuis te zijn… terwijl u nog met vakantie bent. Maak van de gelegenheid gebruik om uw vakantieherinneringen en foto's te verzamelen. Dit zal u helpen het tevredenheidsgevoel met betrekking tot de vakantie te verlengen en te delen met uw vrienden, collega's…

Voorzie leuke activiteiten in de loop van het jaar

Wat het meest deprimerend is na een vakantie, is de gedachte dat men opnieuw een volledig jaar zal moeten wachten om opnieuw te vertrekken… Waarom zou u over enkele maanden geen weekendje plannen? En als het financieel aspect het niet toelaat, kunt u nog altijd aangename dingen plannen op korte termijn: als twee verliefden naar de bioscoop trekken, een wandeling maken in de natuur, een etentje met vrienden… Er zijn duizend en een manieren om andere lucht op te snuiven!

Breng het vakantiegevoel mee naar huis
Wanneer u met vakantie bent, doet u het zonder overvolle agenda, zonder huishoudelijke taken, zonder chagrijnige baas, zonder onverwachte rekeningen… Kortom, u kunt zich laten gaan zonder dat allerlei zorgen uw dag komen verpesten. De gevolgen zijn positief: u hebt de tijd om te luisteren naar uw gezin, om attent te zijn, om te lachen en om aandacht te besteden aan wat in de wereld gebeurt. Herval, wanneer u thuiskomt, niet in een soort depressie. Het is echt niet nodig het werk of het slechte weer van alles de schuld te geven. U hebt tijdens uw vakantie ontdekt dat een leven zonder stress aangenamer is: probeer nu in het dagelijkse leven op dezelfde manier met stresssituaties om te gaan.

De vakantie komt na het werk
Nog een laatste tip: wees filosofisch. Als de vakantieperiode het hele jaar zou duren, zou het geen vakantie meer zijn… Om aan het dagelijkse leven te ontsnappen, moet er ook een dagelijks leven zijn! En bovendien is het dankzij het geld dat u al werkend verdient dat u op reis kunt gaan. De volgende vakantie is ook weer niet zo veraf. En in afwachting: geniet van het leven! Dat is buiten de zomermaanden evengoed mogelijk!

Julie Luong, gezondheidsjournaliste
http://www.psychomedia.qc.ca/

Cellulitis behandelen: welke technieken moet u kiezen?

Cellulitis bezorgt heel wat vrouwen complexen. Hoe raken we ervan af? Welke technieken bestaan er om deze onesthetische vetzones weg te krijgen? We hadden een gesprek met dr. Catherine de Goursac*, esthetisch arts.


Bestaat er één soort cellulitis of zijn er verschillende soorten?

Dr. Catherine de Goursac: Er bestaan drie types cellulitis. Elk type vraagt een andere behandeling.

Cellulitis door vetophoping: die komt meestal voor bij mollige vrouwen die wat zijn bijgekomen.

Cellulitis met vochtophoping of 'zachte' cellulitis: die vind je vaak bij magere vrouwen met zware en sterk gezwollen benen. In dat geval is het hele been 'aangetast'. De vochtophoping is het gevolg van een onvoldoende lymfecirculatie.

Fibreuze cellulitis: deze vorm is genetisch bepaald en komt vooral voor bij magere en zelfs sportieve vrouwen. Dit type cellulitis is compact, pijnlijk en zeer lokaal en komt voor op de typische plekken van cellulitis.

Ongeacht het type cellulitis zorgt deze aandoening voor heel wat complexen en veel vrouwen stappen ermee naar een arts. Jammer genoeg kunnen we op dit moment nog niet zo heel veel doen, maar er is toch al enige vooruitgang merkbaar in dit domein. Er bestaan diverse technieken die onderling gecombineerd kunnen worden.

Lipoaspiratie

Op het vlak van cellulitis is de referentietechniek de lipoaspiratie. Deze traditionele behandeling is invasief (chirurgische ingreep met ziekenhuisopname en anesthesie) maar erg efficiënt. Lipoaspiratie is vooral bedoeld voor jonge vrouwen. Eenmaal de 30 tot 35 voorbij is ze minder aangewezen vanwege de verslapping van de huid. Vet weghalen zonder de huid weer aan te spannen geeft niet altijd een esthetisch resultaat. De resultaten zijn ook niet altijd van hetzelfde niveau. Let er dus op dat u een ervaren chirurg kiest.

Laserlipolyse tegen cellulitis

Deze techniek is veel minder ingrijpend en vergt alleen lokale verdoving. Tegenwoordig worden er laserstralen van verschillende lengte gecombineerd (1064 nm, 1320 nm, 980 nm) gebruikt. Er wordt een flinterdun buisje in de huid gebracht. De laserstraal maakt de vetcellen vloeibaar, waarna ze uit het lichaam worden gezogen. De laser lipolyse stremt tegelijk de omringende bloedvaten, wat blauwe plekken vermijdt en het risico op bloedingen verkleint. De behandeling stimuleert ook de collagenese, wat de samentrekking van de huid bevordert. Deze techniek is vooral bedoeld voor de kleine vetophopingen die zich manifesteren bij veertigers met een lichte huidverslapping.

Radiofrequentie

Deze techniek maakt gebruik van elektromagnetische golven die tussen meerdere polen passeren. De techniek met 8 polen is doeltreffender dan die met twee of drie polen. Net als de laserlipolyse en de ultrasone behandeling vernietigt radiofrequentie de vetcellen definitief door warmte. De opgewekte warmte stimuleert ook de aanmaak van collageen in de lederhuid.

De carboxytherapie

Bij deze techniek wordt CO2 in de huid gespoten, waardoor de wand van de vetcellen broos wordt en uiteindelijk breekt. Deze behandeling leidt tot goede resultaten qua volume en geeft tegelijk ook een lichte verstrakking van de huid . De huidige trend in de technieken is trouwens gebaseerd op deze dubbele werking. Want een huidzone slanker maken is goed, maar om een mooi, esthetisch resultaat te krijgen moet de huid ook strakker gemaakt worden.

Endermologie

Er bestaan andere technieken waarbij het vetweefsel niet wordt vernietigd. Dat is bijvoorbeeld het geval met endermologie. Deze techniek is vooral doeltreffend bij grote vochtophoping, omdat hiermee het vocht verwijderd kan worden. Het gaat om een soort massage die door een kinesist met behulp van een toestel wordt uitgevoerd.

Welke techniek voor welk type cellulitis?

Dr. Catherine de Goursac: De beste toepassing voor de lipoaspiratie is de cellulitis met vetophoping. Deze techniek kan ook worden gebruikt bij fibreuze cellulitis, maar de resultaten kunnen dan iets minder goed uitvallen.

Laserlipolyse is vooral geschikt voor fibreuze cellulitis en ook, maar in mindere mate, voor cellulitis met vochtophoping

Radiofrequentie en de carboxytherapie zijn geschikt voor de drie types cellulitis

Endermologie is vooral aangewezen bij cellulitis met vochtophoping

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

* Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde.

Slechte vermoeidheid

Als we in een toestand van aanhoudende vermoeidheid raken, moeten we daar iets aan doen, want vermoeidheid die zonder aanwijsbare reden aansleept, is niet normaal. Het kan wijzen op een ziekte, zoals bloedarmoede, maar het kan ook het gevolg zijn van een manier van leven. Om het eerste geval uit te sluiten moeten we naar de dokter en ons laten onderzoeken. Voor het tweede geval is het raadzaam om even tijd te nemen om na te denken en op zoek te gaan naar de gewoonten die we zouden kunnen veranderen (stresserende activiteiten, overspanning, onevenwichtige voeding, slaapstoornissen…).


1) Vermoeidheid kan op een depressie wijzen. Juist.
Vermoeidheid en geen zin hebben om iets te doen zijn vaak voorkomende symptomen van een depressie.

2) Asthenie en vermoeidheid zijn hetzelfde.  Juist.

Asthenie betekent een algemene vermoeidheid: men voelt zich 's ochtends bij het opstaan moe, hoewel men goed geslapen heeft, men heeft moeite met de normale activiteiten die eigenlijk weinig inspanning vergen, enz.

3) Als men beter op zijn voeding let, kan vermoeidheid vanzelf verdwijnen.  Juist.

Een slechte, onevenwichtige of zelfs ontoereikende voeding, zoals bijvoorbeeld een eenzijdig dieet, kan gedeeltelijk of geheel de oorzaak van vermoeidheid zijn. Naast sporten en voldoende slapen is ook een gevarieerde en evenwichtige voeding met veel fruit, groenten en granen belangrijk om vermoeidheid te voorkomen.

4) Koninginnenbrij is een voedingssupplement tegen vermoeidheid en overspanning.  Juist.

Een kuur van zes weken met koninginnenbrij kan doeltreffend zijn in geval van vermoeidheid. Begin bij voorkeur met kleine dosissen en drijf de dosis geleidelijk aan op, want koninginnenbrij kan eventueel allergieën veroorzaken.

5) Na een griep is het normaal dat men moe is. Juist.

Heel wat ziekten zijn uitputtend. Dat is onder meer het geval met virale ziekten zoals griep, maar ook met chronische reuma, kanker, enz. Men moet er zich in de periode van het lichamelijke herstel dus op instellen, zonder daarom zijn activiteiten af te breken.

6) Vermoeidheid kan wijzen op een onderliggende ziekte.   Juist.

Daarom is het belangrijk om in geval van een recente onverklaarbare vermoeidheid naar een arts te stappen. Die zal de nodige onderzoeken verrichten.

7) In geval van vermoeidheid moet men zich oppeppen en zich forceren om harder te werken en ook meer investeren in activiteiten buiten het werk. Fout.

Mensen die last hebben van vermoeidheid moeten zich ontzien om te voorkomen dat ze in een staat van uitputting belanden. Mijd dus overbelasting en professionele stress, blijf uw vrijetijdsactiviteiten doen, maar zonder te overdrijven, en doe ook regelmatig en op een redelijke manier aan sport. Kortom, ontzie u, maar stop daarom uw activiteiten niet.

8) Alcohol is een oppeppend middel dat helpt bij vermoeidheid.  Fout.

Het gebruik van alcohol vermoeit het lichaam, net zoals tabak. Alcohol verstoort ook de slaap: men slaapt er gemakkelijker van in, maar de slaap zelf wordt vervolgens verstoord en men wordt in de loop van de nacht regelmatig wakker.

9) Sporten vermoeit, het is dus beter om lichamelijke activiteiten te vermijden als men moe is.  Fout.

Fysieke activiteiten zijn absoluut noodzakelijk voor onze gezondheid. De gunstige effecten laten zich voelen in het spierstelsel, de botten, het ademhalingsstelsel, het hart… maar ook in de gemoedgesteldheid! Van sporten gaat men beter slapen, voelt men zich lekker in zijn vel en in zijn hoofd. Vandaar dat het vanzelfsprekend aanbevolen is bij vermoeidheid, al moet het met mate gebeuren. De fanatieke sporters moeten wat op de rem gaan staan zonder dat ze weliswaar moeten stoppen en de minder overtuigde sportievelingen moeten een regelmatige activiteit inlassen in hun leven, ook weer met mate.


10) Vitamine C, de vitamines B en magnesium zijn de vitamines bij uitstek om vermoeidheid tegen te gaan.
Juist.

Heel wat voedingssupplementen bevatten een mengeling van deze oligo-elementen. Met onze moderne voeding hebben trouwens veel mensen een tekort aan vitamines. Vooral vrouwen hebben vaak een tekort aan magnesium en rokers aan vitamine C.

U hebt 0 tot 5 juiste antwoorden

Vermoeidheid is een normale toestand na een sportwedstrijd of een dag werken en verdwijnt normaal ook snel vanzelf. Ze wordt pathologisch als ze zonder aanwijsbare reden blijft bestaan. Ga bij u zelf na wat de oorzaken kunnen zijn, stel u vragen bij uw manier van leven. Uw baan, uw gezinsleven en sociale leven, uw drankverbruik… kunnen hier een rol in spelen. De eerste stap zal dus zijn om bepaalde van uw gewoonten te beginnen veranderen.

U hebt 6 tot 10 juiste antwoorden

Staat u 's ochtends even moe op als toen u ging slapen? Dat is niet normaal! Onderzoek uw manier van leven, ga op zoek naar de oorzaken van uw vermoeidheid en verander bepaalde gewoonten. Als er toch geen verandering komt in uw toestand, kunt u beter naar uw huisarts stappen. Hij zal u helpen en eventueel een onderliggende ziekte opsporen.

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste