dinsdag 15 september 2009

Het slaapapneusyndroom kan autorijden gevaarlijk maken

Onopvallend kan het slaapapneusyndroom reeds jaren aanwezig zijn alvorens gediagnosticeerd te worden. Deze respiratoire aandoening van de slaap kan nochtans ernstige gevolgen hebben: ze verhoogt het risico op cardiovasculaire en cerebrovasculaire accidenten, alsook op diabetes. En door te leiden tot slaperigheid, veroorzaakt ze ook sommige verkeersongevallen...

En als het nu eens het slaapapneusyndroom was?

's Nachts snurken en overdag indommelen kunnen tekenen zijn van een slaapapneusyndroom (SAS). Naar verluidt zou 5 tot 7% van de bevolking daarmee geconfronteerd worden. Toch is het slaapapneusyndroom bij heel wat slachtoffers niet gediagnosticeerd en zijn die mensen zich dus niet bewust van de mogelijke gevolgen en risico's die zijzelf lopen. Natuurlijk verhoogt het slaapapneusyndroom het risico op sommige ziekten en cardiovasculaire accidenten, maar eveneens op vermoeidheid en slaperigheid overdag. Het gevolg is een verhoogd risico op ongevallen tijdens dagelijkse activiteiten, onder meer werk- en verkeersongevallen.

Wat is eigenlijk het slaapapneusyndroom?

Het slaapapneusyndroom wordt gekenmerkt door talrijke korte ademhalingsstilstanden tijdens de slaap. Na elke onderbreking herneemt de ademhaling vrij luidruchtig, wat de oorzaak is van het snurken. Per nacht kunnen er 30 tot 500 onderbrekingen voorkomen, die van enkele seconden tot zelfs iets meer dan één minuut kunnen duren. De oorzaak is een verslapping van de spieren van de tong en het zachte verhemelte, wat leidt tot een obstructie van de bovenste luchtwegen.

Lijdt u aan het slaapapneusyndroom?

Riskeert u een ongeval veroorzaakt door overmatige slaperigheid? Doe deze test alvorens achter uw stuur plaats te nemen!
Dankzij deze onlangs op e-gezondheid gepubliceerde test (de Epworth-slaperigheidsschaal), zult u weten hoe het gesteld is met uw risico op indommelen achter het stuur. In geval van slaperigheid overdag, raden we u aan om uw arts te raadplegen voordat u achter het stuur plaatsneemt. En laat, indien nodig, maar iemand anders uw wagen besturen.

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Geen opmerkingen:

Een reactie posten