vrijdag 5 maart 2010

Siliconen D-cup redt leven van vrouw

Een Amerikaanse vrouw is dankzij haar borstimplantaten nog steeds in leven. Lydia Carranza, die gewapend is met een siliconen D-cup, werd onder vuur genomen in een tandartsenkabinet in Beverly Hills. De kogel bleef in haar borsten steken.

De dolle schutter was het kabinet binnengestormd om zijn echtgenote te vermoorden, die daar werkte. De geviseerde dame overleefde het incident niet.
Nadien schoot de dolleman op mevrouw Carranza, maar die overleefde het. Dankzij haar valse boezem werden er geen vitale organen geraakt.

"Ik dacht dat ik ging sterven toen de schutter zijn geweer op mij richtte", aldus Carranza die al twee kleinkinderen heeft. "Het enige wat ik voelde, was echter een natte borst."

donderdag 4 maart 2010

Kankerverwekkende stof in negen op de tien zuigflessen

Negentig procent van alle zuigflessen bevat de schadelijke stof bisphenol A (BPA). Senator Philippe Mahoux denkt aan een verbod.

Bisphenol A (BPA) is een molecule die heel wat kankers kan veroorzaken. Ook steriliteit of obesitas zijn mogelijke gevolgen.
De chemische industrie gebruikt het product om kunststoffen harder en doorzichtiger te maken. Het wordt onder meer gebruikt in conservenblikken, bepaalde plastics voor voeding en het merendeel van de zuigflessen.
Laboratoriumtesten toonden ook al aan dat Bisphenol A bij dieren voor gedrags- en voortplantingsproblemen zorgt.

dinsdag 2 maart 2010

Tong voorspelt kans op overlijden

Het meten van de doorbloeding onder de tong voorspelt wie een groot risico loopt te overlijden in het ziekenhuis na een ernstig hartinfarct. Tot nu toe was het meten van de bloedcirculatie in het lichaam niet mogelijk, maar de Nederlandse cardioloog in opleiding Corstiaan den Uil heeft een methode gevonden waarmee het wel kan. Zijn vondst kan levens redden.

Doorbloeding faalt
In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 25.000 mensen met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis. Vijftienhonderd van hen raken in zogenoemde cardiogene shock, doordat de doorbloeding naar andere organen als de lever en de huid faalt. Zeker de helft van deze groep overlijdt omdat behandeling voor hen te laat komt.

Rest van lichaam
Den Uil heeft nu met een videomicroscoop de microcirculatie van bloed onder de tong gemeten. Dat blijkt een goede indicatie te zijn voor de doorbloeding in de rest van het lichaam. Patiënten die een slechte circulatie onder de tong hadden, kregen meteen medicijnen en eventueel een steunhart. Na een dag was hun conditie opmerkelijk beter. De cardioloog verwacht dat de 'tongmethode' ook in andere ziekenhuizen wordt ingevoerd. (belga/ep)

maandag 1 maart 2010

Superslimme rat kan ook ons geheugen verbeteren

's Werelds intelligentste rat is gekweekt, meldde de Sunday Telegraph. Hobbie-J werd geboren met een eigenschap die nuttig kan zijn voor de mens: een uitzonderlijk goed geheugen door een nieuwe gentechniek.

Hobbie-J is het resultaat van een medisch experiment aan het "Medical College" in de Amerikaanse staat Georgia. Onderzoeksleider Joe Z Tsien gaf het embryo van de rat een inspuiting met genetisch materiaal waardoor het NR2B-gen, dat de geheugenfunctie beheerst, veranderde. Toen het ratje geboren werd, bleek dat het voorwerpen driemaal langer kan onthouden dan gewone soortgenoten en dat het ook veel sneller uit een doolhof raakt. "Ons onderzoek biedt een stevige basis om te geloven dat het NR2B-gen een cruciale rol speelt voor het verbeteren van de geheugenfunctie. Het zou dus kunnen worden gebruikt in medicatie die het menselijk geheugen versterkt", zei Tsien. De doctor deed tien jaar geleden al een soortgelijk experiment met een muis. De nieuwe proef toont aan dat deze vorm van geheugenverbetering voor meerdere soorten zoogdieren werkt, en dus de weg opent naar gebruik door mensen. Om die reden werden de bevindingen bij Hobbie-J al voorzichtig optimistisch onthaald door organisaties als de Britse "Alzheimer Research Trust". ((VKB)) bron: Belga

zondag 28 februari 2010

Belgische ziekenhuizen steeds kindgerichter

Belgische ziekenhuizen met een kinderafdeling worden steeds kindgerichter en ouders krijgen, indien ze dat wensen, een steeds grotere rol toebedeeld wanneer hun kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Zo kunnen in zeven op de tien ziekenhuizen de ouders de inleiding van de narcose bijwonen, in 2005 was dit in amper drie op de tien ziekenhuizen mogelijk. Dat blijkt uit een enquête van Test Gezondheid, het gezondheidsmagazine van Test-Aankoop.

Steeds meer ziekenhuizen beseffen dat een kind eigen noden heeft en daarom een specifieke opvang en aanpak verdient. Zo heeft 97 procent van de ziekenhuizen specifiek ingerichte boxen of lokalen op de dienst spoedgevallen, in 2005 bedroeg dat percentage nog 75 procent. Voorts biedt maar liefst 77 procent van de ziekenhuizen de ouders spontaan aan om te blijven overnachten, terwijl dit in 2005 nog 70 procent was. Uiteindelijk blijft 82 procent van de ouders minstens één nacht in het ziekenhuis. Ziekenhuizen maken het ook steeds vaker mogelijk voor de ouders om vlak voor en vlak na een operatie bij hun kind te zijn. Het ontwaken uit de narcose kan niet worden bijgewoond in 16 procent van de ziekenhuizen, een duidelijke verbetering ten opzichte van 2005, toen 45 procent van de ziekenhuizen dit niet toestond. (OSN) bron: Belga