zaterdag 12 juni 2010

Grootmoeder loopt 27 marathons op 27 dagen tijd

Rosie Swale Pope is 63 jaar oud, maar nog steeds topfit. Dat bewees de grootmoeder door 27 dagen op rij een marathon af te werken.

Normaal was het de bedoeling dat Granny 26 marathons op rij zou lopen, maar om haar fans te bedanken, besloot ze er nog eentje bij te doen. Het werd een heuse ereronde.

Met haar ongelooflijke prestatie wil Pope aantonen dat als mensen iets willen daar ook echt voor moeten gaan. De grootmoeder zegt zich weer 36 te voelen. Mogelijk krijgt ze een plaatsje in de recordlijstjes als de vrouw die de meeste marathons na elkaar liep. Beeld: Skynews.

12.000 Vlamingen moeten Electrabel 'gratis energie' terugbetalen

De energiefactuur van zo'n 12.000 Vlamingen wordt deze maand met 35 à 120 euro verhoogd. Electrabel leverde in de voorbije jaren aan hen net iets te veel 'gratis' energie en wil dat verloren geld nu recupereren.


Elk Vlaams gezin kan jaarlijks op 100 kWh gratis elektriciteit rekenen, wat nog eens wordt vermeerderd met 100 kWh per gezinslid.  Bij de energiereus kregen ze te laat door dat ze jarenlang aan heel wat Vlaamse gezinnen te veel gratis porties uitdeelde. De 'systeemfout' kwam aan het licht bij een kwaliteitscontrole.
Electrabel mag wettelijk gezien enkel de te veel gegeven energie van één jaar geleden terugvorderen. Rond de rest komt er een mooi strikje.

vrijdag 11 juni 2010

Geflitst worden? Nee bedankt!

Geen enkele foto die zo pijnlijk is als een kiekje van oom agent of van een flitspaal. Flitsboetes zijn nooit welkom, het wordt hoog tijd dat we daar iets aan gaan doen. Tenzij je een onverbeterlijke laagvlieger bent, kan je best de weg op zonder dat je nummerplaat ooit vastgelegd wordt.


1) De politie is altijd zo vriendelijk om van de gemeten snelheid nog 6 procent af te trekken als je snelheid groter is dan 100 km/u, of 6 kilometer wanneer je minder dan 100 km/u reed. Je kan dus best een tijdje 72 of 73 rijden waar 70 is toegelaten, maar ga aan de andere kant niet constant net boven de wettelijke limiet rijden.

2) Een goede voorbereiding is het halve werk. Websites zoals bijvoorbeeld flits.bnet.be regelmatig checken, helpt je al een heel eind op weg.

3) In dit geval kan de autoradio onderweg je laatste redding zijn. Hoe meer 'vallende sterren' je opgesomd hoort tijdens een ritje, hoe beter je voorbereid bent wanneer je gekende risicozones nadert.

4) Net geflitst? Je eerste impuls is om vol op de rem te gaan staan, maar dan is het kwaad al geschied. Erger nog: door bruusk te remmen vergroot je de kans dat er een achterligger tegen je wagen botst.

5) Let goed op je medeweggebruikers. Sommige chauffeurs zullen eventjes pompend remmen of enkele seconden lang hun vier richtingaanwijzers activeren om aan te geven dat er een flitscontrole aan zit te komen. Tegenliggers die plots met hun koplampen flikkeren, willen hetzelfde zeggen.

6) Bestaat er een waterdicht systeem om boetes te vermijden in de toekomst? Minder hard rijden is uiteraard een optie, maar een cruise control-systeem in combinatie met een ingebouwde snelheidsbegrenzer is al een serieuze steun op zich.

7) Ene Etienne S. kan niet bepaald lachen met toestellen die flitscontroles ruim op voorhand aankondigen. Speciaal voor hem zullen we hier geen directe reclame maken voor dergelijke systemen, maar weet wel dat ze bestaan en werken. Gewoon eventjes rondsurfen en je hebt meestal al prijs. Voordat je een aankoop doet, moet je wel even afwegen op een dergelijke verklikker de aankoop wel waard is. Als je je doorgaans braaf aan de toegelaten snelheid houdt, is het zo goed als weggegooid geld. bron: MF

donderdag 10 juni 2010

Gesprekspartner die veel met ogen knippert, luistert niet

Als je echt wil weten of iemand goed naar je aan het luisteren is, moet je zijn of haar ogen goed in de gaten houden. Als die veel knipperen, wil dat zeggen dat ie aan heel andere zaken aan het denken is. Dat beweren Canadese onderzoekers van de Waterloo university.


Er werden vijftien vrijwilligers opgetrommeld om op de computer stukken uit een boek te lezen. Een sensor legde vast of ze met hun ogen knipperden of niet.
Als de sensor biepte, kregen de proefkonijnen een vraag voorgeschoteld om te zien of ze nog wel genoegd geconcentreerd waren. Zij die vaak met hun ogen hadden geknipperd, waren dat niet.

"Aangezien we ervan uitgingen dat, als de aandacht verslapt de delen van de hersenen die externe invloeden verwerken minder actief worden, wilden we nagaan of we ook konden zien wanneer het lichaam iets ging doen om te voorkomen dat de hersenen die info ontvangen" aldus neurowetenschapper Dr. Daniel Smilek in het vakblad Psychological Science, "en we stelden vast dat de mens dan zijn ogen steeds vaker sluit, met de ogen knippert dus."

woensdag 9 juni 2010

Vastgoedsector vaak schuldig aan onwettelijke praktijken

Drie kwart van alle vastgoedmakelaars maakt zich schuldig aan onwettelijke praktijken en "sjoemelt" met zijn contracten. Het beroepsinstituut grijpt in met "de grootste opkuisoperatie ooit in de sector".


Begin dit jaar vielen inspecteurs van de Economische Inspectie binnen bij meer dan honderd willekeurig gekozen vastgoedkantoren. Het resultaat: bij drie op de vier makelaars moest een pv worden opgesteld omdat de contracten strikt wettelijk niet in orde waren.

Grootste probleemregio's in Vlaanderen blijken Antwerpen en Limburg, waar 85 procent van alle gecontroleerde makelaars een waarschuwing kreeg. Alleen in Luik en Luxemburg is het nog iets erger gesteld, met pv's in 93 procent van de gecontroleerde kantoren.

"Slecht voor onze sector".  "We moeten daar niet flauw over doen: dit is ronduit slecht voor onze sector", zegt voorzitter Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) in Het Nieuwsblad. "Al die tv-programma's waarin sjoemelende aannemers en malafide bouwbedrijven verward worden met makelaars hebben ons al weinig goed gedaan. Dit maakt het nog erger."

Opkuisoperatie nodig. Het beroepsinstituut kondigt daarom de grootste opkuisoperatie ooit in de sector aan. Er zal strenger gecontroleerd worden en alle makelaars zullen een opleiding moeten volgen over de nieuwste regels en wetten. Daarnaast wordt er gewerkt aan duidelijkere standaardcontracten en is er een juridische hotline voor makelaars gelanceerd. (belga/vsv)

dinsdag 8 juni 2010

U speelt jaarlijks 500 gram insecten binnen !!!!!

Jaarlijks eten we zo'n 500 gram insecten zonder dat we het weten. Dat zegt Marcel Dicke, insectkundige aan de universiteit van het Nederlandse Wageningen.


Dat komt omdat insecten in heel wat voedingsproducten zitten, hoewel dat niet zo op de verpakking vermeld staat. "Er staat gewoon op dat er dierlijke eiwitten inzitten. In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60." Voor het aanmaken van kleurstoffen gebruikt men ook insecten. In het rode E120 zit zo gemalen schildluis. Het Federaal Voedselagentschap beseft maar al te goed dat er insecten worden gebruikt in voedingswaren. "Is daar misschien iets mis mee?", klinkt het in een reactie.

Professor Dicke meent dat iedereen op termijn wel insecten moet eten. De wereldwijde vleesproductie zal namelijk nooit groot genoeg zijn om iedereen van dierlijke eiwitten te voorzien. In Nederland worden dit jaar al insectensnacks in de winkelrekken verwacht.

zondag 6 juni 2010

Meisje (12) sticht brand in kerk om God te straffen

In de Franse gemeente Perreux, niet zo ver van de hoofdstad Parijs, heeft een meisje van twaalf jaar oud meermaals brand proberen te stichten in de Saint-Jean-Baptiste-kerk. Ze pikte het niet dat God haar zusje niet had gered bij een verkeersongeval en wilde de almachtige man dan ook straffen.

Volgens Le Parisien sloeg het meisje het eerst toe in september 2009. Nadien ondernam ze pogingen in januari, februari en mei. Grote schade bleef telkens uit.
De politie wist dat een kleine bengel aan het werk was omdat er een keer een kinderhand was gevonden in de was van een kaars. Het meisje werd uiteindelijk gevat nadat een getuige haar aan het werk zag. Het kind heeft onmiddellijk alles opgebiecht. ( Bron: miekemous )