dinsdag 15 september 2009

Cellulitis behandelen: welke technieken moet u kiezen?

Cellulitis bezorgt heel wat vrouwen complexen. Hoe raken we ervan af? Welke technieken bestaan er om deze onesthetische vetzones weg te krijgen? We hadden een gesprek met dr. Catherine de Goursac*, esthetisch arts.


Bestaat er één soort cellulitis of zijn er verschillende soorten?

Dr. Catherine de Goursac: Er bestaan drie types cellulitis. Elk type vraagt een andere behandeling.

Cellulitis door vetophoping: die komt meestal voor bij mollige vrouwen die wat zijn bijgekomen.

Cellulitis met vochtophoping of 'zachte' cellulitis: die vind je vaak bij magere vrouwen met zware en sterk gezwollen benen. In dat geval is het hele been 'aangetast'. De vochtophoping is het gevolg van een onvoldoende lymfecirculatie.

Fibreuze cellulitis: deze vorm is genetisch bepaald en komt vooral voor bij magere en zelfs sportieve vrouwen. Dit type cellulitis is compact, pijnlijk en zeer lokaal en komt voor op de typische plekken van cellulitis.

Ongeacht het type cellulitis zorgt deze aandoening voor heel wat complexen en veel vrouwen stappen ermee naar een arts. Jammer genoeg kunnen we op dit moment nog niet zo heel veel doen, maar er is toch al enige vooruitgang merkbaar in dit domein. Er bestaan diverse technieken die onderling gecombineerd kunnen worden.

Lipoaspiratie

Op het vlak van cellulitis is de referentietechniek de lipoaspiratie. Deze traditionele behandeling is invasief (chirurgische ingreep met ziekenhuisopname en anesthesie) maar erg efficiënt. Lipoaspiratie is vooral bedoeld voor jonge vrouwen. Eenmaal de 30 tot 35 voorbij is ze minder aangewezen vanwege de verslapping van de huid. Vet weghalen zonder de huid weer aan te spannen geeft niet altijd een esthetisch resultaat. De resultaten zijn ook niet altijd van hetzelfde niveau. Let er dus op dat u een ervaren chirurg kiest.

Laserlipolyse tegen cellulitis

Deze techniek is veel minder ingrijpend en vergt alleen lokale verdoving. Tegenwoordig worden er laserstralen van verschillende lengte gecombineerd (1064 nm, 1320 nm, 980 nm) gebruikt. Er wordt een flinterdun buisje in de huid gebracht. De laserstraal maakt de vetcellen vloeibaar, waarna ze uit het lichaam worden gezogen. De laser lipolyse stremt tegelijk de omringende bloedvaten, wat blauwe plekken vermijdt en het risico op bloedingen verkleint. De behandeling stimuleert ook de collagenese, wat de samentrekking van de huid bevordert. Deze techniek is vooral bedoeld voor de kleine vetophopingen die zich manifesteren bij veertigers met een lichte huidverslapping.

Radiofrequentie

Deze techniek maakt gebruik van elektromagnetische golven die tussen meerdere polen passeren. De techniek met 8 polen is doeltreffender dan die met twee of drie polen. Net als de laserlipolyse en de ultrasone behandeling vernietigt radiofrequentie de vetcellen definitief door warmte. De opgewekte warmte stimuleert ook de aanmaak van collageen in de lederhuid.

De carboxytherapie

Bij deze techniek wordt CO2 in de huid gespoten, waardoor de wand van de vetcellen broos wordt en uiteindelijk breekt. Deze behandeling leidt tot goede resultaten qua volume en geeft tegelijk ook een lichte verstrakking van de huid . De huidige trend in de technieken is trouwens gebaseerd op deze dubbele werking. Want een huidzone slanker maken is goed, maar om een mooi, esthetisch resultaat te krijgen moet de huid ook strakker gemaakt worden.

Endermologie

Er bestaan andere technieken waarbij het vetweefsel niet wordt vernietigd. Dat is bijvoorbeeld het geval met endermologie. Deze techniek is vooral doeltreffend bij grote vochtophoping, omdat hiermee het vocht verwijderd kan worden. Het gaat om een soort massage die door een kinesist met behulp van een toestel wordt uitgevoerd.

Welke techniek voor welk type cellulitis?

Dr. Catherine de Goursac: De beste toepassing voor de lipoaspiratie is de cellulitis met vetophoping. Deze techniek kan ook worden gebruikt bij fibreuze cellulitis, maar de resultaten kunnen dan iets minder goed uitvallen.

Laserlipolyse is vooral geschikt voor fibreuze cellulitis en ook, maar in mindere mate, voor cellulitis met vochtophoping

Radiofrequentie en de carboxytherapie zijn geschikt voor de drie types cellulitis

Endermologie is vooral aangewezen bij cellulitis met vochtophoping

Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

* Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten