Wie wil afvallen, kan maar beter stress te vermijden. Nieuw onderzoek toont aan dat veel en regelmatige stress obesitas kan veroorzaken.
Muizen. Een Israëlische studie toonde aan dat stress een gen activeert dat het metabolisme treft en zin in zoet kan verhogen. Neuro-endocrinoloog Alon Chen creëerde een methode om de activiteit van een bepaald gen in het brein te veranderen, waardoor dit een andere hoeveelheid van het proteïne Ucn3 produceert. Ze ontdekten dat een verhoogd niveau van Ucn3 stress en veranderingen in het metabolisme veroorzaakt. Hierdoor gebruikten de lichamen van muizen meer suiker en minder vetzuren en nam de metabolische snelheid, wat het eerste stadium van type 2 diabetes is, toe. Medicatie. Professor Chen: "We wisten eerder al dat stress, appetijt en stress in nauw verband met elkaar stonden, maar dit werd nog nooit verklaard. Dit nieuwe onderzoek kan een belangrijke 'missing link' zijn die kan helpen wetenschappers een medicijn te creëren om stress aan te pakken. Tegelijkertijd zal die meerdere bijwerkingen ook oplossen, zoals het voorkomen van diabetes, het verbeteren van de hartgezondheid en gewichtverlies stimuleren. We toonden aan dat de activiteit van een enkel gen in een bepaald deel van het brein effect kan hebben op het metabolisme van het gehele lichaam."
Elk systeem. Weinig mensen leiden tegenwoordig een stressvrij leven, waardoor ook het aantal patiënten met obesitas stijgt. Het start met de druk om erbij te horen op school, te slagen voor examens, leningen af te betalen, je carrière te lanceren. "Stress heeft zeker effect op elk systeem in je lichaam", aldus professor Chen. "Het veroorzaakt niet alleen angsten, depressies, posttraumatische stress, maar kan ook metabolische syndromen veroorzaken als obesitas." (ep)