woensdag 16 september 2009

Erectiele disfunctie: welke zijn de risicofactoren?

Voor een man zijn erectiestoornissen uiterst verontrustend. Dikwijls lijkt het alsof die problemen zich plots, zonder reden, voordoen. Nochtans is niets minder waar. Er bestaan inderdaad heel wat factoren die het risico op erectieproblemen verhogen. Deze problemen zijn dus te vermijden, als men tenminste de moeite doet om alle risicofactoren uit de weg te gaan.


We bieden u hier een overzicht van die risicofactoren.

Wat beschadigt de bloedvaten die nodig zijn voor een erectie?

Alcohol, indien de dagelijkse consumptie drie glazen overschrijdt.  Tabak verhoogt het risico op een hartinfarct, alsook het risico op een cerebrovasculair accident. En bovendien veroorzaakt elke sigaret een samentrekking van de bloedvaten. Wanneer een man stopt met roken, merkt hij al na enkele dagen dat zijn erecties, ook zijn ochtenderecties, de kracht terugkrijgen die ze verloren hadden…

Het tekort aan fysieke activiteit zorgt ervoor dat de bloedvaten uiteindelijk beginnen te 'roesten'. Door fysiek actief te zijn, doet men het hart werken zodat alle cellen van het lichaam goed van zuurstof voorzien worden. Dit is van groot belang om een goede erectie zo lang mogelijk te kunnen behouden.

Bij diabetici worden erecties door verschillende mechanismen aangetast. Bij hen is de afzetting van atheroomplaten op de binnenwand van de bloedvaten frequenter, met een vernauwing van die bloedvaten tot gevolg. De zenuwen, ook de erectiezenuwen, worden door diabetes eveneens aangetast. In geval van erectiele problemen, moet een diabeticus zeker een arts raadplegen, een kwestie van zo goed mogelijk te voorkomen en eventueel te behandelen.

Overgewicht: het gevolg van een onevenwichtige stofwisseling die de binnenkant van de bloedvaten aantast. Overgewicht verhoogt dus het risico op beschadiging van de bloedvaten.
Een te hoog cholesterolgehalte is de ergste risicofactor voor de bloedvaten, met inbegrip van de erectiele bloedvaten.
Niet behandelde verhoogde bloeddruk is een permanente bedreiging voor het bloedvatenstelsel. De bloedvaten moeten inderdaad een overdreven druk verdragen die schadelijke gevolgen kan hebben.
Een man die al het slachtoffer geweest is van een cardiovasculaire ziekte (hartinfarct, cerebrovasculair accident…) heeft sowieso een verhoogd risico op erectiele disfunctie.

De prostaat en de erectiele disfunctie

Wanneer er problemen zijn met de prostaat, is de erectiele functie dikwijls aangetast.
Goedaardig probleem met de prostaat: men weet tegenwoordig dat een vergrote prostaat (goedaardige hypertrofie van de prostaat) kan leiden tot erectiestoornissen.
Prostaatkanker: dit is natuurlijk veel ernstiger en de erectiele functie is dikwijls aangetast, hetzij door de ziekte zelf, hetzij door de chirurgische ingreep of zelfs door de gevolgen van de behandelingen. Er bestaan nochtans aangepaste oplossingen om een bevredigend seksleven te kunnen aanhouden. Spreek er uw arts over aan.

Psychisme en seksualiteit

De kennis van de seksualiteit speelt een belangrijke rol in het seksleven en voor alles wat te maken heeft met erecties. Een ongeruste man, die verschrikkelijk panikeert bij de minste veranderingen, veroorzaakt zelf erectieproblemen, die zich anders niet voorgedaan hadden.
Seksuele voldoening leidt tot een positieve ingesteldheid die gunstig is voor een bevredigende seksualiteit, ook al is de erectie af en toe minder perfect.
Een depressie is rampzalig voor de seksualiteit. Ze vermindert gewoonlijk de seksuele begeerte, die een grote invloed heeft op de erectie. Ze leidt tot een negatieve ingesteldheid ("het zal me niet lukken") en bovendien hebben antidepressiva meestal een negatieve impact op de erectie.
Erectieproblemen gehad hebben is vreemd genoeg een goede zaak! Een man die weet dat het kan gebeuren en dat het zich kan oplossen, zal niet meer panikeren omdat hij weet dat het probleem van voorbijgaande aard is. Wat belangrijk is, is niet dat men erectieproblemen gehad heeft, maar dat men erin geslaagd is ze te boven te komen. Wie echter nooit eerder erectiestoornissen gekend heeft, zou wel eens kunnen denken dat zijn seksleven ten einde is. Deze situatie kan leiden tot een verschrikkelijke angst die op zijn beurt de aanleiding kan zijn van andere stoornissen. Een vicieuze cirkel dus!

Geneesmiddelen

Heel wat geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben die schadelijk zijn voor de erectie. Wanneer een man een behandeling volgt en erectieproblemen heeft, doet hij er goed aan zijn arts hierover aan te spreken. De arts kan dan eventueel een andere behandeling voorschrijven die minder nadelig is voor het seksleven. De arts kan ook maatregelen nemen om de last te beperken, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een behandeling op korte termijn, of hij kan geneesmiddelen voorschrijven die leiden tot de terugkeer van een bevredigende erectie.
Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe

2 opmerkingen: