Van een koppel dat ogenschijnlijk niet bij elkaar past, wordt gezegd 'tegengestelden trekken elkaar aan'. Dat is ook zo in de fysica, waar gelijke ladingen elkaar afstoten en tegengestelde elkaar letterlijk aantrekken. Maar relationeel onderzoek betwist deze stelling. Een langdurige relatie, een geslaagd koppel, die delen waarden en normen en hebben een gelijkaardige opleiding en levensstijl.
Geur verklapt genen
Onderzoek bij Mandrils spreekt dat nu vierkant tegen, althans op een genetisch niveau. Als het aankomt op het kiezen van een partner, kiezen de apen een partner die genetisch verschilt van henzelf. Die keuze gebeurt op basis van geuren en zorgt ervoor dat de baby's gezonder zijn en beter bestand zijn tegen ziektes, leggen Britse antropologen, verbonden aan de universiteit van Durham, uit.
Ook bij mensen
De bevindingen ondersteunen de vrij controversiële stelling dat mensen partners uitkiezen met een andere ('complementaire') genenpool. "Mandrils zijn genetisch gezien nauw verbonden met de mens, dus de resultaten kunnen veralgemeend worden", aldus de wetenschappers in het vakblad 'Journal of Evolutionary Biology'.
Dominant mannetje
Toch waren de wetenschappers verrast door de bevindingen. "Het lijkt alsof het dominante mannetje alle vrouwtjes rond zich heen verzamelt, maar bij dna-analyse bleek dit hoegenaamd niet het geval."
Al is het natuurlijk niet uitgesloten dat de partner met de 'tegengestelde' genen, geen 'tegengesteld' karakter heeft. (edp)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten