zondag 29 november 2009

Bereid je tuin voor op de winter ( deel 2 )

Snoei met kennis van zaken

Naast het werk aan het gazon is er in deze periode van het jaar ook wat snoeiwerk. Dat is heel divers. Een boom heeft eigenlijk niet veel snoeiwerk nodig. Het is wel belangrijk dat je in het tuinontwerp voor bomen kiest die op hun volwassen grootte in de tuin passen. Wanneer je daar rekening mee houdt, moet je de boom in zijn eerste levensjaren alleen maar in vorm snoeien om de kruin in evenwicht te brengen. Eenmaal dat gebeurd is, vraagt zo’n hoogstammige boom geen snoeiwerk meer. Wie werkt met leibomen – bijvoorbeeld leilinde – heeft wel wat snoeiwerk. Doorgaans worden de zijscheuten – net zoals bij knotwilg en dergelijke – volledig teruggeknipt.
Snoeiwerk is er ook bij bloeiende struiken. Ook hier is de herfst niet altijd het ideale snoeimoment. De stelregel bij bloeiers is dat je ze na de bloeiperiode snoeit. Na de bloei wordt er immers hout gevormd en hierop zullen zich al de knoppen voor het volgende bloeiseizoen vormen. Als je te lang wacht met snoeien, knip je die dus mee weg.

Kwetsbare potplant
Planten in pot vragen ook bijzondere aandacht bij de intrede van vorst. Zo’n potplanten zijn ook aan de kluit vatbaar voor vorst. Om te vermijden dat die ook bevriest, bestaan er vliezen om de pot in te pakken. Nadeel daarvan is dat dit pakje in de tuin niet altijd even mooi om zien is. Een oranjerie om de planten te laten overwinteren is niet voor iedereen weggelegd en een garage is vaak te donker en zelfs te koud voor deze planten. Denk daarom bij de aanschaf van potplanten – zoals bijvoorbeeld een olijfboom – of je wel de mogelijkheid hebt om ze correct te laten overwinteren.

Het is ook opletten met groenblijvende planten in een pot – bijvoorbeeld buxus. Deze planten verdampen ook vocht via de bladeren tijdens de winter. Op dagen wanneer het vriest en de zon schijnt, kan dit gevaarlijk zijn voor uitdroging. De planten verdampen immers vocht, maar de grond is te hard bevroren voor de wortels om nieuw vocht op te nemen. Je kan de planten al tegen uitdroging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten