Als water ijs wordt
Water in de tuin vraagt in de winter ook om aandacht. Een natuurlijke vijver vindt zijn evenwicht. Daar moet je niet echt naar omkijken. Zorg er alleen voor dat de vijver niet dichtgroeit om verzanding te voorkomen. Dit kan door in de zomer overtollige planten – en best ook overtollige vissen – te verwijderen. In het najaar kan je dode planten verwijderen om gasvorming onder het ijs te vermijden. Dit is nefast voor de vissen. Heb je een kunstmatige vijver, dan moet je het natuurlijk evenwicht wel een handje helpen. Reinig eventuele filters, verwijder dode planten,…
Wanneer er vissen op de vijver zitten, kan je gebruik maken van een luchtpomp om te zorgen voor voldoende zuurstof onder het ijs. Een ander trucje is riet afknippen op 10 cm boven de waterspiegel. De zuurstof kan dan door de holle stengels tot onder het ijsoppervlak. Wat je zeker niet mag doen is een gat in het ijs hakken. Dit kan nefast zijn voor de vissen.
De juiste voeding
Naast het gazon moet ook de beplanting de nodige bemesting krijgen. Wees je hier bewust van het verschil tussen organische en synthetische meststoffen. In het najaar gebruik je best een goed verteerde organische meststof. Ze geven hun voedingsstoffen langzaam aan de ondergrond af en verrijken de bodemstructuur. De synthetische meststoffen geven hun voeding onmiddellijk af en verbeteren de grond niet. Dergelijke producten gebruik je dan ook best in de zomerperiode.
Vaak is het ook moeilijk kiezen in het aanbod aan meststoffen. Eén devies: hou het eenvoudig. Als je maar bemest. Gezonde planten hebben minder last van ziektes of plagen.
maandag 30 november 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten