Je huis gezonder en groener maken hoeft niet duur te zijn. Met enkele kleine veranderingen behaal je grote resultaten waar zowel jij als de planeet beter van worden.
Stof onder controle
Huisstof verergert allergieën, het bevat ook meer gevaarlijke chemische stoffen als lood en pesticiden dan je denkt. Ook al gebruikte je deze schadelijke stoffen jaren geleden, ze kunnen zich nog steeds opstapelen in het stof. De beste manier om dit tegen te gaan is door tapijten te vervangen door hout, kurk, tegels of linoleum. Je kan ook twee keer per week stofzuigen, ga zeer nauwkeurig langs hoekjes en kantjes en verzet meubels om alles te verwijderen. Ledig ook regelmatig de stofzuigzak zodat het stof niet terug in de lucht terecht komt.
Stoppen met roken
Als je rookt, stop dan onmiddellijk met deze ongezonde gewoonte. Sigarettenrook is de grootste veroorzaker van astma bij kinderen. Als je denkt dat het je niet alleen lukt, zoek dan hulp bij je huisarts of steun bij familie en vrienden.
Stop met pesticiden
Pesticiden die gebruikt worden om muizen, mieren en ander ongedierte te gebruiken zijn ook ontzettend ongezond voor de mens. Het kan gezondheidsproblemen als astma, leermoeilijkheden en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken bij kinderen. Je kan beter ongedierte in je huis voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen. Hou je huis proper, laat geen etensresten rondslingeren, sluit je vuilbakken steeds goed af en dicht alle gaten en spleten. Maak je niet te druk over onkruid, als je gewoon wordt aan de imperfectie, ga je je er minder aan storen. Je kunt het ook handmatig verwijderen, dan verbrand je tegelijkertijd nog wat calorieën.
Plastic en blik
De veiligheid van bisfenol A, een chemische stof in plastics, is nog steeds onduidelijk. Deze stof wordt gebruikt in sommige water- en papflessen en in verpakkingen van voedsel in blik. Volgens sommige onderzoeken is dit slecht voor je hersenen, prostaat, foetussen, peuters en kinderen. Ook zou het hartziekten en diabetes kunnen veroorzaken. Bij de aankoop van water- en popflessen kijk je best naar de bestanddelen, niet-doorzichtige plasticflessen zijn wel betrouwbaar. Vermijd degenen waar '7' of 'PC' op vermeld staan. Stop geen plastic kommen in de microgolfoven, hitte kan ervoor zorgen dat de plastic vezels afbreken. Warm steeds dingen op in glazen of keramische schotels en eet minder voeding uit blik.
Drink kraantjeswater
Omdat leidingwater aan strengere eisen moet voldoen dan flessenwater is dit beter voor je gezondheid. Het is ook een pak goedkoper. Ben je toch niet overtuigd of vind je kraantjeswater niet lekker, koop dan een waterfilter. Het aanbod hiervan is groot, je hebt kannen of opzetstukken voor je kraan.
Potten en pannen
Als je potten en pannen hebt met een antiaanbaklaag, gebruik deze dan verstandig. Bepaalde chemische stoffen die hiervoor gebruikt worden, kunnen zich opstapelen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat deze voor mensen kankerverwekkend kunnen zijn, maar dat bewijs is nog niet sluitend. Fabrikanten hebben alvast beloofd te stoppen met het gebruik van deze stoffen tegen 2015. Je gebruikt beter vlekkeloos staal, behandeld aluminium of koperen pannen. Ook silicone bakvormen zijn veilig. Als je het geld niet hebt om alles meteen te vervangen, zorg dan dat je de pannen niet te heet voorverwarmt en dat je op de laagst mogelijke temperatuur bakt.
Was je handen
Een goede handhygiëne voorkomt niet alleen de griep, het zorgt er ook voor dat jonge kinderen geen giftige stoffen inslikken.
Gebruik natuurlijke poetsmiddelen
Poets je woning zo vaak mogelijk met producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Chemische poetsmiddelen hebben een groot effect op kinderen met astma. Daarnaast zijn ze ook slecht voor het milieu. Er zijn eveneens heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je kan poetsen: gebruik azijn in plaats van bleekmiddel of poets je tegels met zuiveringszout.
Biologisch eten
Wanneer je biovoeding koopt, eet je minder pesticiden op en werk je mee aan het milieu. Omdat deze producten vaak wel wat duurder zijn, geven we enkele tips om de kosten te drukken. Koop seizoensproducten, die zijn vaak goedkoper bij de lokale groenteboer of op de markt. Bessen nemen meer pesticiden op dan andere fruitsoorten, daar doe je goed aan om wel biologisch te kopen. Maar omdat bananen beschermd worden door de schil, is dat bij deze fruitsoort niet nodig. (ep)
woensdag 7 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten