vrijdag 9 oktober 2009

Brein op peil met Tetris.



Het spelen van klassieke puzzelspelletjes als Tetris is echt goed voor je brein, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Amerikaanse Mind Research Network. Tetris verplicht spelers snel te denken doordat ze vallende blokken met verschillende vormen in elkaar moeten passsen. Het spel viert dit jaar zijn 25ste verjaardag.


Meer hersenmassa
Het onderzoek was gespreid over drie maanden, en bracht aan het licht dat het spelen van Tetris het brein van adolescente meisjes efficiƫnter maakte, en dat de meisjes daarnaast nog een dikkere hersencortex ontwikkelden ook, een teken van toegenomen grijze hersenmassa.

Complex
Wetenschappers ontdekten dat het regelmatig spelen van het spel complexe planvaardigheden kan aanscherpen. Daarnaast verbetert het ook het kritisch denken, het redeneringsvermogen en taalvaardigheden. "Tetris is voor het brein dan ook vrij complex," zegt psycholoog Dr Richard Haier. "Er zijn veel cognitieve processen tegelijk voor nodig, zodat het niet verrassend is dat we veranderingen zien in de hersenen."

Verder onderzoek
Haier en klinisch neuropsycholoog Dr Rex Jung willen het onderzoek nu uitbreiden om te zien of de hersenen terug 'normaal' worden als gamers stoppen met spelen. (Sam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten