donderdag 10 juni 2010

Gesprekspartner die veel met ogen knippert, luistert niet

Als je echt wil weten of iemand goed naar je aan het luisteren is, moet je zijn of haar ogen goed in de gaten houden. Als die veel knipperen, wil dat zeggen dat ie aan heel andere zaken aan het denken is. Dat beweren Canadese onderzoekers van de Waterloo university.


Er werden vijftien vrijwilligers opgetrommeld om op de computer stukken uit een boek te lezen. Een sensor legde vast of ze met hun ogen knipperden of niet.
Als de sensor biepte, kregen de proefkonijnen een vraag voorgeschoteld om te zien of ze nog wel genoegd geconcentreerd waren. Zij die vaak met hun ogen hadden geknipperd, waren dat niet.

"Aangezien we ervan uitgingen dat, als de aandacht verslapt de delen van de hersenen die externe invloeden verwerken minder actief worden, wilden we nagaan of we ook konden zien wanneer het lichaam iets ging doen om te voorkomen dat de hersenen die info ontvangen" aldus neurowetenschapper Dr. Daniel Smilek in het vakblad Psychological Science, "en we stelden vast dat de mens dan zijn ogen steeds vaker sluit, met de ogen knippert dus."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten