Drie kwart van alle vastgoedmakelaars maakt zich schuldig aan onwettelijke praktijken en "sjoemelt" met zijn contracten. Het beroepsinstituut grijpt in met "de grootste opkuisoperatie ooit in de sector".
Begin dit jaar vielen inspecteurs van de Economische Inspectie binnen bij meer dan honderd willekeurig gekozen vastgoedkantoren. Het resultaat: bij drie op de vier makelaars moest een pv worden opgesteld omdat de contracten strikt wettelijk niet in orde waren.
Grootste probleemregio's in Vlaanderen blijken Antwerpen en Limburg, waar 85 procent van alle gecontroleerde makelaars een waarschuwing kreeg. Alleen in Luik en Luxemburg is het nog iets erger gesteld, met pv's in 93 procent van de gecontroleerde kantoren.
"Slecht voor onze sector". "We moeten daar niet flauw over doen: dit is ronduit slecht voor onze sector", zegt voorzitter Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) in Het Nieuwsblad. "Al die tv-programma's waarin sjoemelende aannemers en malafide bouwbedrijven verward worden met makelaars hebben ons al weinig goed gedaan. Dit maakt het nog erger."
Opkuisoperatie nodig. Het beroepsinstituut kondigt daarom de grootste opkuisoperatie ooit in de sector aan. Er zal strenger gecontroleerd worden en alle makelaars zullen een opleiding moeten volgen over de nieuwste regels en wetten. Daarnaast wordt er gewerkt aan duidelijkere standaardcontracten en is er een juridische hotline voor makelaars gelanceerd. (belga/vsv)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten