zondag 20 september 2009

Zonnebank is zeker kankerverwekkend

Wie voor de leeftijd van 30 jaar onder de zonnebank gaat, heeft 75 procent meer risico op huidkanker. Volgens het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) is er voldoende wetenschappelijk bewijs om solariums vanaf nu officieel als kankerverwekkend te beschouwen, zo berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.


Tot nu toe viel uv-straling onder de groep "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens" (groep 2A), maar nu is er zekerheid. Dat schrijft The Lancet Oncology in zijn augustusnummer.

Lang werd gedacht dat alleen uv B-stralen kankerverwekkend waren, maar intussen is bewezen dat uv A-stralen net zo gevaarlijk zijn. Daarom plaatst het IARC uv-stralen in het algemeen nu in groep 1, net als zonnestralen. Sinds 1 augustus vorig jaar geldt in alle zonnecentra van Belgiƫ, naar Europees model, een verstrengde wetgeving. Jongeren onder de 18 jaar en mensen met huidtype 1 (heel lichte huid, rood of lichtblond haar, blauwe ogen) mogen niet onder de zonnebank. (DWM) bron: Belga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten