Het meten van de doorbloeding onder de tong voorspelt wie een groot risico loopt te overlijden in het ziekenhuis na een ernstig hartinfarct. Tot nu toe was het meten van de bloedcirculatie in het lichaam niet mogelijk, maar de Nederlandse cardioloog in opleiding Corstiaan den Uil heeft een methode gevonden waarmee het wel kan. Zijn vondst kan levens redden.
Doorbloeding faalt
In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 25.000 mensen met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis. Vijftienhonderd van hen raken in zogenoemde cardiogene shock, doordat de doorbloeding naar andere organen als de lever en de huid faalt. Zeker de helft van deze groep overlijdt omdat behandeling voor hen te laat komt.
Rest van lichaam
Den Uil heeft nu met een videomicroscoop de microcirculatie van bloed onder de tong gemeten. Dat blijkt een goede indicatie te zijn voor de doorbloeding in de rest van het lichaam. Patiƫnten die een slechte circulatie onder de tong hadden, kregen meteen medicijnen en eventueel een steunhart. Na een dag was hun conditie opmerkelijk beter. De cardioloog verwacht dat de 'tongmethode' ook in andere ziekenhuizen wordt ingevoerd. (belga/ep)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten