zondag 27 juni 2010

Woede-uitbarsting is goed voor je gezondheid

Boos worden is goed voor je, dat blijkt uit recent onderzoek. Deze gevoelens beperken namelijk de negatieve impact van stress.

Ergernis. Wanneer je je kwaad maakt, gaat er meer bloed naar het deel in de hersenen dat betrokken is bij het ervaren van positieve gevoelens, dat toont recent onderzoek aan. De wetenschappers maakten 30 mannen boos aan de hand van 50 zinnen waarvan bekend is dat ze ergernis opwekken. Voor en onmiddellijk na het experiment maten ze de hartslag, spanning in de aders, stresshormonen testosteron en cortisol en scanden ze de hersenen van de proefpersonen. Daaruit blijkt dat de linkerhelft van de hersenen meer gestimuleerd werd tijdens de woedeaanval.

Links en rechts. Professor en onderzoeker Neus Herrero zegt dat het voorste deel van het brein instaat voor het ervaren van positieve emoties, terwijl de rechterhelft meer instaat voor de negatieve gevoelens. De linker voorste helft zorgt verbondenheid wat tot geluk kan leiden, de rechterhelt staat in voor afstandelijkheid, angst en boosheid. (ep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten