Nooit meer oud brood, dat zou binnenkort wel eens de nieuwe slogan van de Vlaamse bakkers kunnen worden. Zeer recent werd een nieuwe bacterie gevonden die het brood langer vers houdt. Het nieuwe bewaarproduct maakt dat schimmels en andere zuren zich minder snel kunnen ontwikkelen.
Heel wat boterhammetjes worden na enkele dagen weggesmeten wegens schimmels of onfrisse geurtjes. Nu de broodprijzen de pan uitswingen, is dat een dure aangelegenheid. Het nieuwe bewaarmiddel biedt hopelijk een oplossing.
Melkzuurbacterie
Ontwikkeld door Elke Arendt, een Duitse onderzoekster die er tien jaar lang naar zocht, blijft de voedingswaarde, het volume en de smaak van het brood ongewijzigd. De gevonden melkzuurbacterie verdedigt zich fel tegen indringers en creeƫrt als het ware een eigen omgeving die bepaalde zuren geen kans geven. Dit type werd al gebruikt in yoghurt en kaas, het is voor het eerst dat de vershouder ook in brood wordt verwerkt.
2010
In eigen land hoopt Puratos, een bedrijf uit Groot-Bijgaarden, het product te commercialiseren. Pas in 2010 zou het op de markt gebracht worden. (br.hln)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten