dinsdag 29 december 2009

Hoe maak je goede voornemens waar?

Een nieuw jaar in zicht! Dus daar zijn ook de goede voornemens weer. Uit een onderzoek van Kellogg’s blijkt dat Belgen in 2010 vooral gezonder willen eten, meer tijd willen maken voor zichzelf en hun vrienden en vaker willen sporten. Maar hoe zet je die goede voornemens om in echte daden?

1) Zet je goede voornemen om in een concreet doel. "Ik train twee keer per week op woensdagavond en zaterdagnamiddag" is concreter dan "ik ga meer sporten".

2) Bepaal wanneer je start. Plak er een datum op, anders stel je het toch maar uit.

3) Stel een realistisch doel voor ogen. Elke dag fitnessen lijkt niet echt haalbaar. Net zoals nooit meer drinken.

4) Hou een afscheidsritueel. Begraaf dat laatste pakje sigaretten. Zo weet je dat je die vervelende, maar ook lekkere gewoonte zal moeten laten in de toekomst.

5) Schat in wanneer je het moeilijk zal hebben. Bepaal de risicosituaties. Ga je sneller snoepen als je alleen thuis bent? Zorg dan voor een alternatief, bijvoorbeeld een vriend of vriendin bellen.

6) Laat de wereld je goede voornemen weten. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat je langer volhoudt. Want je partner, familie of vrienden kijken dan mee over je schouder. Een beetje controle kan geen kwaad.

7) Hou een schema bij. Leg vast wanneer je rookt, drinkt of niet sport. Zo leer je in welke omstandigheden je probleemgedrag opduikt.

8) Goed bezig? Beloon jezelf dan. Koop met het uitgespaarde geld die jurk of dat paar blitse sportschoenen waar je al zo lang van droomt. © Heliotrope

Geen opmerkingen:

Een reactie posten